Pasi Kiljunen
Pasi ja Ponsse ovat lähikuljetuksen tehokaksikko
Metsätraktorinkuljettaja Pasi Kiljunen vie pienen tyttönsä hoitoon aamulla ennen puoli seitsemää ja jatkaa matkaa töihin. Mikkelin Rantakylästä työkohteisiin on tavallisesti 10-40 kilometrin siirtymä. Ihan passeli matka, tuumaa Pasi. Ja säännöllinen päivätyö sopii perheelliselle mukavasti.
”Työpäivä alkaa koneen tarkistuksilla. Katson öljyt ja käynnit. Hakkuukoneenkuljettajan kanssa vaihdamme kuulumiset”, Pasi kuvaa. Tavallinen kuvio on, että hakkuutyö pyörii kahdessa vuorossa ja puuta ajetaan tien varteen päivätyönä.
”Joskus isot uudistushakkuut vaativat kaksi ajokonetta tai kahta vuoroa myös kuormatraktorilta”, jatkaa Pasi.
Hyvä suunnittelu tekee työstä tehokasta
Pasin varsinainen työ on puun ajamista metsästä autokuljetuksen ulottuville. Hän pyrkii kuormaamaan hakatun puun kyytiin tavaralajeittain.
”Se helpottaa purkua varastolla”, hän sanoo. Kuorman suunnittelussa on otettava huomioon monia asioita: metsän tyyppi, meneekö kaikki puu samalle tehtaalle vai eri paikkoihin, minkälaisia määriä mitäkin laatua on ajettavissa. Ammattilainen suunnittelee kuormaa kaiken aikaa ajaessaan. Sähkölinjat ja muut varottavat kohteet on nekin muistettava pitää mielessä reittejä sommitellessa.
Työnteon itsenäisyys oli koneiden lisäksi tärkeä tekijä Pasin ammatinvalinnassa aikoinaan. Koneita mies pääseekin käyttämään monipuolisesti, sillä varsinaisen traktorityön lisäksi on päivittäin tarjolla myös tietokonehommia. Yhteenveto päivän mittaan ajetuista kuutioista ja tavaralajeista siirtyy Ponsse Bisonista metsäyhtiölle suorana tiedonsiirtona.
Jossakin vaiheessa päivää Pasi nauttii pikaisesti kevyen kenttälounaan eli voileipää ja mehua. ”Voisi sitä tietysti ihan ruokatunninkin pitää, mutta minä tykkään tehdä näin”, mies puntaroi.
Kahvihetki auringossa on kevätextraa Pasi Kiljusen työpäivässä.